Hvor er oppdragelsen folkens? #småbymobbing

Hvem syntes det ikke er idyllisk å bo på et lite sted, kanskje har man det hvite stakittgjerde rundt det moderne arkitekttegnet huset sitt. Barna kan gå til skolen på en trygg skolevei og det er ikke de store skolene som i Oslo hvor man kan lett bli en av mange.  Mye av dette stemmer med Holmestrand også. Vi bor i en enebolig, landlig til med utsikt over Oslofjorden på fremsiden og skolegården på baksiden av huset.

Skole virkeligheten er en helt annet. Det er 4 barneskoler i Holmestrand og vi har erfaring fra 2 av dem. Vi har en jente i 3 kl, en jente i 5 kl og en gutt i 8 kl. Kanskje er det mest drama med jenter, men jeg er helt sjokkert over hva de jentene opplever og forteller om hjemme. At det er mulig å si så stygge kommentarer høyt til hverandre, for ikke snakke om meldinger på mobilen, fysisk slåssing, hærverk på skolens område og den vanlige holde hverandre utenfor.

Jeg kunne sikkert skrevet en liten bok med eksempler, men en kommentar som har brent seg fast hos meg og som må ha såret veldig når hun fikk meldingen slengt rett i ansiktet. Vi jentene er på skøytebanen i Holmestrand og ser to fra klassen til hun eldste. Hun har selvfølgelig mer lyst å skøyte med dem enn den slitsomme lillesøsteren og meg. Vi skøyter bort til jentene og hun spør om hun ikke kan skøyte med de. Svaret hun får tilbake, mens jeg står ved siden av henne, «Du ødelegger hele dagen min hvis jeg må skøyte med deg» Hvem sier sånt?! Jeg kjenner jeg blir provosert bare å tenke på det igjen. Som voksen så skal man være et godt forbilde bla bla bla, men når det skjer mange sånne situasjoner med de du er aller mest glad i, da kan tonen bli ganske skarp fra min side også.

Siden dette er et lite sted vet man ofte hvem foreldrene er til de forskjellige barna. Det som skremmer meg kanskje enda mer er hvordan foreldrene bare ignorerer oppførselen til barna deres. Selv om situasjonen er så alvorlig at som foreldre så er man innkalt til rektorskontor. Da er det kanskje ikke så rart at det er krig i verden.

Barn er barn og de må lære hvordan man skal oppføre seg og det er mye prøving og feiling. Da er det viktig at de har noen rundt seg som kan fortelle dem dette. Jeg syntes ikke det er veldig kult når læreren ringer meg og forteller at datteren min ikke har vist sin beste side mot en i klassen i dag. Sånn er livet, hun tester ut grenser og vet ikke bedre. Når det skjer så snakker jeg med henne så kontakter jeg foreldrene til personen det gjelder og sier beklager at E har såret datteren din etc. Så er alt greit igjen. Det koster så lite å følge opp med det samme, men gjør så uendelig mye for den som da er såret. Ikke la det gå og murre over tid. Hvis barna ser at hvis man snakker om det åpent så blir det lettere å komme på skolen dagen etter. Vi må bli flinkere til å si unnskyld til hverandre. Ingen er perfekte og jeg sier mye jeg angrer på selv, men da må man si det lille ordet som betyr så mye ? unnskyld!

Jeg prøver å lære barna her hjemme at hvis du ikke kan si det til en person ansikt til ansikt skal du heller ikke skrive det i en melding. Det er så lett å fyre av gårde en melding sammen med en venninne gjemt bak telefonen. Det er viktig at vi som foreldre lærer barna våre vanlig bruk av mobiltelefon og hva som er greit og ikke greit.  For all del ? sjekk hva barna dine skriver og hva vennene deres skriver!!! Her i huset er det helt uaktuelt at vi ikke kan kodene til jentene. Ikke at jeg er inne og sjekker hver dag, men de vet at mamma kan lese hva jeg skriver. Når det stormer som verst er det greit å kunne ta bilder av hva slags meldinger som faktisk blir sendt og sende de over til foreldrene til disse barna.

Ingen barn skal grue seg til å gå på skolen og ha vondt i magen hver dag. Det er noe vi voksne kan og må gjøre noe med. Hvis alle begynner å snakke med barna sine og følge med på hva de driver med vil flere barn få et bedre liv.

Lite hjertesukk fra en liten by i Norge, men jeg tror dessverre det er slik altfor mange steder i dette landet.

 

Les mer på http://smaabydama.blogg.no/

eller følg meg på Instagram under smaabydama 🙂

 

 

#mobbing #Holmestrand #småby #alleharansvar #nettavisen #oppdragelse

#mobbing #Holmestrand #småby #alleharansvar #nettavisen #oppdragelse
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg